U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Kelly Detavernier
Gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen

Provincie West-Vlaanderen neemt volgende stap in realisatie PRUP Kleiput Egem
Gepubliceerd op vrijdag 28 februari 2025
De provincieraad van West-Vlaanderen beslist in haar zitting van donderdag 27 februari over de definitieve vaststelling van het onteigeningsbesluit en onteigeningsplan voor de kleiput in Egem (Pittem). Deze stap is noodzakelijk voor de uitvoering van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Kleiput Egem en omgeving, dat de herbestemming en toekomstige inrichting van het gebied regelt.“Met dit project zet de Provincie West-Vlaanderen een nieuwe stap in haar beleid rond natuurbehoud en landschapsontwikkeling. De herinrichting van de kleiputten zal bijdragen aan waterbeheer, recreatie en natuurherstel, wat zowel omwonenden als bezoekers ten goede komt”, stelt gedeputeerde van Omgeving Kelly Detavernier.
Deze stap is noodzakelijk voor de uitvoering van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Kleiput Egem en omgeving, dat de herbestemming en toekomstige inrichting van het gebied regelt.
Een nieuwe toekomst voor de kleiputten
De kleiput in Egem vormt een belangrijke landschappelijke en ecologische zone. Met het PRUP wordt de site geherstructureerd met aandacht voor natuurontwikkeling, waterbeheer en recreatie. Dit project draagt bij aan de versterking van de biodiversiteit en een duurzaam gebruik van het gebied. De onteigening maakt het mogelijk om deze plannen effectief uit te voeren en de site optimaal in te richten in functie van de publieke belangen.
Wat wordt voorzien?
De herinrichting van de kleiputten omvat verschillende ingrepen om de site toegankelijk en ecologisch waardevol te maken. Er worden nieuwe wandel- en fietspaden aangelegd, waardoor bezoekers op een veilige en aangename manier het gebied kunnen verkennen. Daarnaast wordt ingezet op de aanleg van waterpartijen en natuurlijke oevers die bijdragen aan waterbuffering en biodiversiteit.
Er komt een zone voor natuureducatie en zachte recreatie, waar scholen en bezoekers meer te weten kunnen komen over de lokale fauna en flora. Daarnaast worden rust- en uitkijkpunten voorzien zodat bezoekers kunnen genieten van het landschap en de natuur. De beplanting zal bestaan uit streekeigen bomen en planten, waardoor het gebied op een natuurlijke wijze geïntegreerd wordt in de omgeving.