U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Kelly Detavernier
Gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen

Mobibad West-Vlaanderen 2025 - Wat kan de provincie voor u betekenen?
Gepubliceerd op woensdag 26 februari 2025
Op dinsdag 25 februari 2025 organiseerde VSV Veilig Verkeer het evenement Mobibad West-Vlaanderen. Het event was bedoeld voor de vele West-Vlamingen die het lokale mobiliteitsbeleid in onze provincie mee uitstippelen: burgemeesters, schepenen, gemeente- en provincieraadsleden en ambtenaren.
Op deze boeiende avond maakten ze kennis met de thema’s verkeersveiligheid, duurzame mobiliteit en rechtvaardige mobiliteit. VSV bezorgde hen zo inzicht en inspiratie om werk te maken van een sterk lokaal mobiliteitsbeleid. Tenslotte was er ook de mogelijkheid om te netwerken en kennis te maken met verschillende organisaties rond mobiliteitsbeleid in Vlaanderen.
Kelly was een van de gastsprekers bij de opening van Mobibad West-Vlaanderen. Wat kan de provincie voor jou betekenen? Dat was de insteek van haar betoog. De speech kun je hier integraal lezen.
Beste dames en heren, beste collega-politici, beste partners in het mobiliteitsbeleid,
Welkom op deze inspirerende avond ‘Mobibad West-Vlaanderen’! Ik ben vereerd om hier vandaag als gedeputeerde voor Mobiliteit voor de Provincie West-Vlaanderen het woord tot u te richten. Het is een genoegen om zoveel nieuwe mandatarissen en partners te mogen verwelkomen die samen willen bouwen aan een slimme, veilige en duurzame mobiliteit in West-Vlaanderen.
West-Vlaanderen is een dynamische provincie met tal van mobiliteitsuitdagingen. Onze kuststreek trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, onze havens zijn de economische motor van Vlaanderen, en onze inwoners rekenen op een betrouwbaar netwerk van wegen, fietspaden en openbaar vervoer.
Mobiliteit is een van de fundamenten van een leefbare samenleving. Als Provincie zetten wij al jaren sterk in op fietsmobiliteit, verkeersveiligheid en innovatieve mobiliteitsoplossingen. En daarbij hebben al heel wat zaken bereikt.
Laat me u even meenemen op fietstocht langs onze fietsroutenetwerken. Bijna 25 jaar geleden startte de provincie met de aanleg van fietspaden en andere infrastructuur via het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.
Ons oudste fiets’kind’ heeft nog altijd geen betere naam dan de afkorting 'BFF', maar het groeit wel als kool. Het netwerk telt intussen al 2676 kilometer fietsroutes. Ik som even een paar recente realisaties op: de fietsverbinding tussen Zande en Zevekote, de Hogestraat in Hooglede, en de fietslink tussen Oostkamp en Zedelgem.
En binnenkort organiseren we de officiële inhuldiging van fietspaden in onder meer Beernem, Oostende en Koekelare.
Maar we denken ook groter. Met de aanleg van fietssnelwegen mikken we op de fietser die langere afstanden wil fietsen. De elektrische fiets en zeker de speedpedelec hebben de mogelijke afstanden en snelheden van de fietsers verhoogd. De vijf Vlaamse provinciebesturen hebben hier meteen op ingespeeld door de stelselmatige realisatie van de fietssnelwegen. Een mooi voorbeeld hiervan is de F46, beter bekend als het Guldenspoorpad, in regio Kortrijk.
Ons derde fietsroutenetwerk richt zich op de ‘vrijetijdsfietsers’ en is bekend als de ‘knooppuntenroutes’. Wat ooit begon in provincie Limburg, is niet meer weg te denken uit onze recreatieve fietsbeleving, ook tot ver buiten Vlaanderen.
De stand van zaken van onze fietsroutenetwerken kunt u sinds kort ook online opvolgen. De Fietsatlas West-Vlaanderen is hiervoor de geschikte tool. Per gemeente ziet u nu welke infrastructuur er gerealiseerd of gepland is op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. De Fietsatlas is sinds nu ook online beschikbaar.
Een andere digitale tool die je meer info geeft over het fietsbeleid in West-Vlaanderen, en bij uitbreiding in heel Vlaanderen, is de Fietsbarometer. Je vindt er informatie over fietstellingen, studies en kaartmateriaal.
We bouwen niet alleen fietsroutenetwerken en informatietools. We willen vooral meer fietsers in onze provincie. Daarvoor geven we de West-Vlamingen af en toe een duwtje in de rug. Met de Testkaravaan kunnen werknemers van bedrijven bedrijven of inwoners van de deelnemende gemeenten een van de fietsen proberen uit de ruime fietsvloot van de provincie.
Zo testen ze twee weken lang of dat specifieke type elektrische fiets past in hun vervoersbehoefte vooraleer ze effectief overgaan tot de aankoop van een speedpedelec of een elektrische bakfiets. ‘Test het uit’ is daarbij de kernboodschap die werkt en overtuigt.
Met het bedrijvennetwerk Treffik brengen we West-Vlaamse werkgevers uit alle sectoren samen die het woon-werkverkeer willen verduurzamen. De analyse van hun bedrijfsmobiliteit via de mobiscan levert vaak verrassende inzichten op die de eerste stap vormen naar concrete maatregelen.
Treffik begeleidt werkgevers bij de aanvraag van subsidies via het Pendelfonds en geeft opleidingen over onder meer fietsveiligheid en loontechnische materie. U kan zelfs een volledige kostenbatenanalyse van de elektrificatie van uw bedrijfsvloot laten maken. Dit aanbod is gratis en staat open voor alle werkgevers, dus ook voor gemeenten. Informeer zeker eens bij onze infostand beneden.
Dames en heren, de uitdagingen blijven groot: verkeersveiligheid, duurzame verplaatsingen en gedeelde mobiliteit moeten blijvend onze aandacht krijgen. Daarom kijk ik er enorm naar uit om samen met u, de lokale besturen en onze partners, verder te bouwen aan een Provincie die koploper is in duurzame mobiliteit.
Onlangs startte voor velen van u een nieuwe politieke legislatuur. Dit betekent nieuwe kansen, nieuwe projecten en vooral: nieuwe samenwerkingen. Een succesvolle mobiliteitsaanpak vraagt om samenwerking op alle niveaus. Ik wil u oproepen om samen met ons te bouwen aan de mobiliteit van morgen. Maak gebruik van de tools en informatie die we u aanreiken. Laat ons vooral de dialoog openhouden en elkaar versterken met goede praktijken en creatieve oplossingen. Want mobiliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid, en alleen samen kunnen we écht een verschil maken!
Dank u wel.